Stel: je bent op zoek naar een nieuwe zitzak, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Er zijn immers een oneindig aantal zitzakken en welke is nou goed voor jou? Ga je voor die dure of misschien toch die goedkopere die er ook wel goed uitziet? Wij vertellen je stapsgewijs waar jij op moet letten bij het uitzoeken van de juiste zitzak voor jou.

1. BUDGET

Allereerst is het van belang dat je je budget vaststelt. Op deze manier weet je hoeveel je maximaal wilt uitgeven en kun je ook beter zitzakken vergelijken. Een zitzak van 20 euro zal (waarschijnlijk) andere eigenschappen hebben dan een zitzak van bijvoorbeeld 100 euro en deze kun je dus zodoende ook niet goed vergelijken.

2. WAT WIL IK?

Vervolgens is het van belang dat je weet wat je precies zoekt in een zitzak. Wil je er een die je gemakkelijk kunt wassen in de wasmachine? Of is het genoeg als je er snel een doek over heen kunt halen? Dit alles is afhankelijk van het feit of de zitzak wel of geen losse binnenzak heeft die je er zelf gemakkelijk uit kunt halen én of de stof hier ook geschikt voor is. De zitzakken van Outdoorhoreca beschikken bijvoorbeeld allemaal over een losse binnenzak, waarbij de buitenzakken in de stof Ox zelfs gewassen kunnen worden.

Ook is het belangrijk dat je nadenkt over de ondersteuning en het comfort dat de zitzak biedt. Zitzakken zonder een ‘echte’ rugleuning zijn bijvoorbeeld ergonomisch minder verantwoord dan bijvoorbeeld een zitzak mét rugleuning (zoals onze Seat). Ook zorgen bijvoorbeeld gestikte naden op het zitvlak voor aanzienlijk minder comfort dan een zitvlak zonder stiksels.

3. KWALITEIT

Als laatste komt het lastigste, namelijk het beoordelen van de kwaliteit van een zitzak. Iedere aanbieder prijst zijn product altijd de hemel in, anders verkoopt hij immers niks. Maar hoe kun je dan toch de verschillende aanbieders vergelijken in kwaliteit? Dit kun je doen door onder andere navraag te doen over de slijtvastheid van de gebruikte stoffen.

Martindale

De slijtvastheid van stoffen wordt gemeten aan de hand van het Martindale nummer. Elke stof die wordt geproduceerd wordt beoordeeld aan de hand van de gelijknamige Martindale test, waarbij wordt gemeten hoeveel druk de stof aankan. Deze getallen kunnen uiteenlopen van 6.000 tot (ver) boven de 50.000 Martindale.

In onderstaande tabel zijn de Martindale-scores weergegeven met daarbij het veelvoorkomende gebruik.

SlijtvastheidGebruiksmeter
10.000 – 15.000 MartindaleNormaal woongebruik. Bij kinderen of huisdieren wordt een stof met een hogere Martindale-score aangeraden.
15.000 – 20.000 MartindaleIntensief woongebruik.
20.000 – 50.000+ MartindaleGeschikt voor zeer intensief gebruik. Zelden tot nooit klachten over slijtage.

Hoe hoger de stof van jouw zitzak scoort, des te langer jij kunt blijven genieten van je aankoop zonder dat je iets hoeft in te leveren aan comfort of gebruiksgemak. Ben jij benieuwd hoe onze zitzakken scoren? Kijk dan hier voor meer informatie.

Stiksels

Naast de kwaliteit van de stof zelf, is het ook belangrijk om te letten op de manier waarop de zitzak is gestikt. Zoals eerder uitgelicht draagt bijvoorbeeld een gestikt zitvlak niet bij aan het comfort waar je juist naar opzoek bent. Niet alleen is het belangrijk om hiernaar te kijken voor wat betreft het comfort, ook dragen goede stiksels bij aan het behoud en de sterkte van de zitzak. Door het gebruik van bijvoorbeeld dubbele stiksels, zoals bij de zitzakken van Outdoorhoreca, blijven de zitzakken mooi in vorm én extra stevig. Hierdoor kunt je dus ook veel langer genieten van je aankoop.

Ritsen

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de gebruikte rits en hoe deze is weggewerkt in de zitzak. Een opstaande rits zonder beschermrand aan de onderkant van een zitzak gaat logischerwijs eerder stuk dan een zitzak waarbij de rits netjes is weggewerkt achter een overdekkend stuk stof.  

ALLES OP EEN RIJTJE

Hieronder wordt alles puntsgewijs samengevat, zodat jij gemakkelijk en snel opzoek kunt naar jouw ideale zitzak:

  1. Stel je budget vast;
  2. Vraag jezelf af wat voor zitzak jij zoekt én wat jij in een zitzak zoekt;
  3. Bepaal jouw gebruik (normaal of intensief?) en kies de juiste stof slijtvastheid en afwerking;
  4. Bekijk de zitzakken op Outdoorhoreca.nl (welke allemaal voldoen aan bovenstaande punten);
  5. Vergelijk en vindt jouw perfecte zitzak!

ONS ASSORTIMENT BUITEN ZITZAKKEN